Muntenegru este o tara care inca nu se afla printre destinatiile preferate de catre romani, acestia isi indreapta atentia mai repede spre Bulgaria sau Grecia. Am vizitat Muntenegru, si am ramas placut surprins de peisajele acestei tari pe care o consider o comoara balcanica inca nedescoperita. Marea Adriatica se vede superb de pe coasta, si asta deoarece relieful este unul predominant muntos in aceasta.
Cand sa vizitezi Muntenegru?
Cele mai bune perioade sa vizitezi aceasta tara sunt in lunile iunie si septembrie, cand vremea este placuta si plajele nu sunt inca arhiaglomerate, chiar daca pentru noi romanii inca nu este o destinatie turistica la moda, Muntenegru incepe sa fie vizitata din ce in ce mai mult de tursitii straini. Temperatura pe timp de zi in aceste luni se situeaza intre 25 si 29 de grade.
Noi am vizitat Muntenegru la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie, petrecand din pacate doar 5 nopti, dar cu promisiunea de a reveni cat mai curand, deoarece pe mine sincer peisajele m-au impresionat mai mult decat multe altele pe care am avut ocazia sa le vad in tari precum Grecia sau Spania.
Ce e de vizitat in Muntenegru?
Cel mai minunat loc din Muntenegru a fost de departe Kotor, un oras medieval foarte bine conservat si a carei spendoare iti recomand sa o admiri lasandu-te pierdut pe strazile inguste din interiorul vechilor ziduri. Daca timpul si mai ales conditia fizia iti permite, iti recomand sa urci cele 1350 de trepte ale fortificatiei, deoarece privelistea spectaculoasa de care vei avea parte va fi de neuitat.
Dupa Kotor as putea spune ca o alta locatie pe care as include-o in top de vizitat in Muntenegru este Sveti Stefan, o statiune de lux preferata de celebritati precum Sophia Loren, Sylvester Stallone sau Claudia Schaeffer. Pe langa Kotor si Sveti Stefan alte locatii pe care le puteti vizita in Muntenegru sunt Lacul Skadar, canionul Tara si parcul national Durmitor, pe care noi intentionam sa le vizitam la urmatoarea vizita 🙂
Statiuni in Muntenegru
Cea mai cunoscuta statiune din Muntenegru este de departe Budva, denumita si Miami-ul din Muntegru. Mie sincer nu mi-a placut, deoarece este un fel de Mamaia de la noi, foarte aglomerata si galagioasa. Pentru cei care doriti sa petreceti si nu mergeti pentru relaxare, atunci cu siguranta Budva este alegerea ideala.
Pentru cei care doriti o zona mai linistita recomand partea mai sudica a tarii si anume zona Ulcinj. Chiar daca relieful tarii este preponderent muntos si marea majoritate a plajelor sunt cu pietre, in zona Ulcinj puteti sa va bucurati si de plaje intinse de nisip fin. Noi am ales aceasta zona si cu siguranta tot aici vom reveni.
Cazarea in Muntenegru
Cazarea a fost la inaltime, atat la propriu, cat si la figurat. Chiar daca distanta pana la plaja era de doar 550 de m, diferenta de nivel era destul de mare si in unele zile in care coboram mai des in centrul statiunii Ulcinj simteam putina febra musculara, dar privelistea pe care o aveam de pe terasa pensiunii era absolut incredibila, iar proprietarii au avut grija sa nu ne lipseasca absolut nimic, fiind foarte amabili si draguti cu noi.
Fiind o tara in curs de dezvoltare, preturile in Muntenegru sunt mai mult decat accesibile. Nu imi amintesc exact cat ne-a costat cazarea, dar la o simpla cautare acum pentru luna iunie pretul este undeva la 200 ron/camera/noapte la un apartament de 4*. Mancarea este foarte buna si ieftina in Muntenegru daca facem o comparatie cu Romania. Am profitat la maxim si am testat caracatita, care nu lipseste din meniu nostru, atunci cand ajungem in concediu in zone de langa mare.
In general toti oamenii pe care i-am intalnit in Muntenegru ne-au facut sa ne dorim sa ne intoarce in viitorul apropiat in aceasta tara. Imi aduc aminte ca in drum spre Ulcinj, la doar aproximativ 50 de km de destinatie am facut pana de cauciuc, dupa un drum extenuant de la Cluj, fara nici o oprire. Un domn care nu stia absolut nici o limba straina a venit si a vazut care e problema, apoi a plecat in zona la un alt sofer caruia i-a cerut un cric, deoarece al nostru era neutilizabil si apoi ne-a ajutat sa schimbam roata. Asa cum am mai spus, oamenii din Muntenegru ne-au lasat o impresie extraordinar de buna. Imi aduc aminte chiar ca la un moment dat am luat un burger de la un fast-food din Budva si nefiindu-mi foarte foame nu am putut manca tot, iar cel care m-a servit crezand ca nu imi place m-a tot intrebat daca doresc sa imi aduca altceva in schimb.
Cum se ajunge in Muntenegru?
Noi am mers in Muntenegru cu masina, deoarece am mers din Cluj, dar din cate stiu exista pe perioada verii si zboruri din Bucuresti spre capitala Podgorica daca doriti sa mergeti in zona Ulcinj sau spre Tivat, daca doriti un concediu in statiunea Budva. Noua drumul ni s-a parut obositor deoarece am pornit seara si am condus aproximativ 15 ore pana am ajuns in Ulcinj, dar data viitoare cu siguranta vom face o oprire pe traseu, asa cum va recomand daca mergeti spre Muntenegru.
Sper ca v-am convins sa va puneti in planul vostru de calatorii si Muntegru, noi ne dorim sa revenim cat de curand, dar cu siguranta o sa aflati din timp daca ne urmariti.