O intamplare frumoasa m-a adus aici, am avut de ales intre a vizita Bruxellul sau Gentul in acea zi, si daca despre prima optiune stiam destule, Gentul a fost cu adevarat un blank. Aveam un weekend la dispozitie in Belgia, iar in timpul saptamanii ma bucuram de frumusetile Brugeului, asa ca am mers pe mana unei prietene si iata-ne in Gent.
Am calatorit cu trenul dinspre Brugge, aproximativ 20 minute si pretul unei calatori dus-intors era toamna trecuta 18 euro, zbor direct Cluj-Gent nu stiu sa fie dar exista si optiunea Cluj-Bruxelles si de acolo tren direct.
Pentru ca era sambata si o zi de toamna superba, Gentul vibra de turisti. Daca in gara era aparent liniste, pe masura ce ne apropiam de centru (am luat-o la pas, aproximativ 45 minute) se simtea forfota orasului, si masinile se imputinau (am descoperit mai apoi ca in mare parte, centrul orasului era unul pietonal )
Fiind si un mare centru universitar, te intalneai la tot pasul cu tineri veseli si moderni, preocupati de unde sa bea urmatoarea bere sau ce teresa pare mai ferita de soare dar totodata cu vedere la canal. Eram obisnuita dupa 5 zile petrecute in Brugge sa ma uit la preturi peste tot si sa cantaresc din priviri un local, in Gent am fost placut surprinsa sa mananc ieftin, foarte bun iar cozile sa fie decente. Am testat un potage au legume, o bere belgiana organica (Ginette) si un desert cu caramel nici mai mult nici mai putin de 19 euro, combinatia cu supa de legume si bere nu o recomand insa 🙂
Dupa masa am pornit spre canal, si mi-a atras atentia o multime de oameni si niste acorduri puternice de pian, un pian in aer liber la care turistii puteau sa-si demonstreze talentul. Un asiatic m-a impresionat cu o versiune personalizata a piesei lui Yann Tiersen-Comptine d’une autre ete, cu sufletul incarcat de emotie, am ajuns purtata de alte acorduri pe malul canalului unde se tineau repetitii pentru un concert de opera in aer liber. Daca pianul amatorului de mai devreme mi-a atins sufletul, aici imi amintesc doar ca m-am asezat pe o bordura si i-am sorbit din priviri, sunetul muzicii lor anuland orice zgomot de fond.
Orice oras nou are pentru mine un „musai list” o mancare buna, o cafea locala, bere sau vin si nu in cele din urma o catedrala sau orice alt locas de cult. Catedrala Sf. Bavo, gazduieste in interior capodopera fratilor Jan si Hubert Van Eyck, si totodata cea mai furata opera din istorie (13 furturi in 6 secole) “Altarul din Gent” sau “Altarul mielului mistic”. Din pacate nu am putut vizita intreaga catedrala, deoarece era un eveniment, in schimb pentru 4 euro si o coada de vreo 10 persoane am primit un ghid audio si dreptul de a ne bucura indeaproape de panza fratilor Van Eyck.
In imediata apropiere a catedralei, trebuie neaparat sa vizitati Turnul Belfry/Belfort, pentru curajosi (cum am fost si noi) se poate urca pe scari dar bineinteles exista si un lift, unde incap mai bine de 10 persoane, se plateste o intrare 5-10 euro, daca sunteti grup mai mare aveti si discount, dar va promit ca odata ajunsi la intaltime nu regretati nimic. Turnul Belfort mi-a oferit o vedere de 360 grade a orasului, de unde se poate observa usor si delimitarea dintre partea istorica, orasul vechi si noul Gent, modern si foarte viu.
Trebuie sa ma intorc in Gent, am uitat sa testez vafele cu ciocolata!