Sivota este o mică stațiune de pe coasta Marii Ionice, pe coasta regiunii Epirus, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară datorită naturii fantastice care o înconjoară, a peisajelor spectaculoase și nu in ultimul rând a plajelor frumoase și a apei de o culoare azurie unică. Toate acestea fac din Sivota un loc pur si simplu paradisiac.

Paradisul din apropierea statiunii Sivota

In Sivota am descoperit o atmosferă foarte plăcută pentru o plimbare relaxantă pe malul mării și am avut ocazia sa ne bucuram de apusul soarelui într-una dintre cafenelele-grădini, sau de pe băncile amenajate de-a lungul portului de agrement.

Sivota nu este locul potrivit pentru cei care iubesc viața de noapte si agitatia. Vă puteți petrece seara doar pe promenadă, într-o tavernă sau într-o cafenea de-a lungul coastei, cu muzica greceasca si valurile marii pe fundal. În rest, acest orașel este foarte animat, oamenii sunt prietenosi si nerabdatori sa povesteasca cu turistii, totul emană o atmosferă veselă de relaxare si vară.

Chiar în localitatea Sivota se afla și una dintre cele mai frumoase plaje din zonă, Bella Vraka, la care puteți să ajungeți parcurgand o portiune de apă foarte mică care leaga coasta de o mica insulă pe care să află amenajate câteva plaje.

Plaja Bella Vraka din localitatea Sivota

Sivota are un port de agrement pentru iahturi și bărci de pescuit, precum și o alee pietruită de-a lungul coastei, cu numeroase restaurante și cafenele cu grădini frumoase de care vă puteți bucura la malul mării.

Port Sivota

In apropierea statiunii Sivota, am descoperit aceste plaje minunate : Bela Vraka, Alonaki,  Zavia, Magali Ammos, Mikri Ammos, Sarakiniko, Trypa, Sakala.

Dacă intr-una din zile doriti să vă mai racoriți la umbra, vă recomandam să vizitați un mic sat de munte, Papingo, situat la aproximativ 150 de km  de Sivota, cu peisaje ce depasesc orice asteptari. Drumul seamana pe o portiune cu Transfagarasanul, iar cand o sa ajungeti in varf puteti sa luati masa la una dintre terasele frumos amenajate din sat. Va recomandam sa lasati masina chiar la intrarea in sat, deoarece stradutele devin foarte inguste. Inainte de a porni catre zona de munte, puteti sa va opri pentru a lua micul dejun sau pranzul in vechiul oras bizantin, Ioannina, pe malul lacului Pamvotida, si cu aceasta ocazie sa descoperiti orasul, centru vechi si fortareata medievala.

Tot în apropiere de Sivota, vă recomandăm să vizitați orașul Parga. În timp ce o să parcurgeți drumul dinspre Sivota spre Parga, o să aveți impresia că sunteți pe o insulă, datorită combinației de pădure și mare de smarald. Golfurile cu apă cristalină se succed, iar priveliștea spre mare din numeroasele puncte de belvedere vă va tăia respirația. Când ajungeți în Parga, o să vă bucurați de asemenea de un peisaj pitoresc. Parga împrumută mult din stitlul venețian, acest oras fiind denumit și Venetia Greciei (în Parga se află chiar și Castelul venețian). Parga a luat această denumire, deoarece în 1401 Parga a trecut sub administrație venețiană.

Dacă aveți mașină puteți să mergeți și până pe insula Lefkada. Din Sivota aveți nevoie de aproximativ o oră jumătate, dar apoi să țineți cont că pe insula Lefkada, principalele atracții, plajele Porto Katsiki, Egremni si Milos sunt situate în partea de sud a insulei și mai aveti aproximativ un drum de o ora până la acestea. Dacă vă treziți mai de dimineață, va recomandam să faceți acest traseu în ziua in care vizitați si orasul Parga, exact cum am făcut și noi, deoarece se află chiar pe traseu.  Nu trebuie să treceți cu ferryboat-ul în Lefkada, deoarece există un tunel pe sub apă de pe continent care vă duce până pe insulă. Atenție uneori la drumuri, deoarece Waze-ul ne-a arătat scurtături, dar din păcate drumurile au fost foarte rele, deci vă recomndăm să nu vă abateți nici un pic de la drumul principal, chiar dacă este puțin mai lung.

Unde ne-am cazat?

Nu puteam să nu vă recomandăm o cazare exceptională cu probabil cel mai frumos view din zona: Costa Smeralda 

Sfaturi și recomandări:

  • nu mergeți pe drumul care trece prin Bulgaria pe la Calafat-Vidin, deoarece până la Sofia este un drum prin munți și foarte accidentat. Dacă porniți din zona de vest a țării alegeți traseul prin Serbia și Macedonia.
  • nu pierdeți mai mult de o zi pe insula Lefkada, ce aveți de vizitat în zona Sivota este mult mai frumos
  • alte obiective care merită vizitate: Blue Lagoon, insulele Paxos – AntiPaxos, Archeron River, Meteora
  • din Sivota puteți vizita faimoasa Meteora (190 km). Cel mai bine este să vă opriți pe drumul de întoarcere spre Serbia.
  • dacă mergeți cu mașina să nu uitați să vă faceți plinul inainte de intrarea în Grecia, deoarece aici litru costa aproximativ 1.6 euro (aproximativ 8 lei)
  • dacă mergeți prin Bulgaria să aveți grijă de pe ce site vă procurați vignetă, deoarece exista unele siteuri neautorizate unde prețul este mai mare, ca si idee vigneta pentru Bulgaria costa 15 leva/saptamana (38 de lei) sau 30 de leva (75 de lei) pe o luna. Vigneta se poate procura online de pe acest site: https://web.bgtoll.bg/
  • în Grecia nu se plătește vigneta, în schimb o să plătiți autostrada în puncte speciale (amenajate destul de des)

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.