Inima îți bate mai repede când te gândești la schi și snowboarding? La peisaje de iarnă care îți taie respirația, la cabane de munte rustice și la evenimente Apres-ski? Atunci stațiunea Sölden din Austria e cu siguranță pe placul tău.

Fiind și locul de desfășurare a Cupei Mondiale de ski alpin, Sölden este una dintre cele mai renumite stațiuni de schi și snowboard din Europa, având si cea mai lungă pârtie de schi din Austria.  Pe cei 144 km de pârtii se poate schia începand cu luna septembrie și până în luna mai. Să nu uităm că sunt accesibile cu telescanul 3 vârfuri de peste 3.000 de m, Gaislachkogl (3.058 m), Tiefenbachkogl (3.309 m) și Schwarze Schneid (3.370 m).

Sölden a devenit o locaäie de evenimente pe tot parcursul anului pentru sporturile alpine și o Mecca pentru cei care doresc să se bucure de o vacanță în Alpi, indiferent dacă este vorba de schi, caiac, cățărare sau street bike – Sölden le are pe toate, deci stațiunea poate să fie vizitată în orice anotimp.

Numele Sölden provine de la selda și înseamnă cea mai mică dimensiune a proprietății rurale. Înainte ca Sölden să fie deschis pentru turism, mijloacele de trai ale locuitorilor erau în principal agricultura și comerțul. Prin construirea de refugii și pârtii, zona a fost dezvoltată pentru turism, adevărata modernizare pentru zona sporturilor de iarnă a început odată cu construirea primelor teleschiuri în 1948. Astăzi, turismul, în special turismul de iarnă, este unul dintre cele mai importante sectoare comerciale, în care și turismul de vară a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani.

Cum se ajunge în Sölden?

Noi am pornit din Cluj-Napoca și am mers pe direcția Budapesta, Viena, Salzburg. Chiar daca pe Google Maps e în jur de 14h, noi am avut nevoie de 18 la dus și 16 la întors, deoarece am avut parte de o ninsoare puternică, iar la întors am stat blocați în trafic aproximativ 1h din cauza unui accident în apropiere de Budapesta. Am condus fără pauză de somn, deoarece am avut norocul să fim mai mulți șoferi în mașină. Oricum vă recomandăm să parcurgeți drumul în 2 zile, poate cu oprire la Viena, să vă bucurați și de o seara în minunata capitală austriacă.

Pârtiile din Sölden

Pentru a vă face o idee de intregul domeniu schiabil din Sölden, vă las poza de mai jos

Ce am mai facut în Sölden?

Noi am stat 3 zile în Solden: în prima zi am fost pe partie, în a doua am vizitat stațiunea și am urcat în vârful Gaislachkogl, unde există și un muzeu 007, deoarece aici s-a filmat secvețe din filmul 007 Spectre, iar în cea de-a treia zi am fost la baile termale Aqua Dome, o oază de relaxare de unde puteți să admirați munții plini de zăpadă.

 

Dacă încă nu v-am convins să mergeți la ski în Sölden, vă stârnesc interesul cu încă câteva poze: