Atunci cand vine vorba de o escapada de weekend in Romania, Transilvania reprezinta intotdeauna o destinatie turistica excelenta, dar atunci cand trebuie sa alegi orasul ideal, lucrurile nu mai stau atat de usor si va trebuie sa te hotarasti asupra unor criterii. Inca de cand incepi organizarea, va trebui sa vezi daca nu cumva exista vreun eveniment major in orasul pe care doresti sa il vizitezi in respectiva perioada, ceea ce va creste pretul cazarii si al serviciilor. Sau poate chiar iti doresti sa vizitezi orasul datorita respectivului eveniment, de exemplu vrei sa ajungi la Cluj in perioada festivalului Untold, Electric sau Tiff, sau vrei sa vizitezi Alba Iulia in preajma aniversarii Unirii, Oradea cand sunt Zilele Art Noveau sau Sibiul cand e impodobit inaintea sarbatorilor de iarna.
Acest criteriu fiind unul subiectiv l-am exclus atunci cand am facut un top al celor mai frumoase orase de vizitat in weekend in Transilvania. Am ales doar 3 criterii mari dupa care am facut clasamentul:
- atractiile turistice
- pretul mediu pentru cazare. Pentru cele 5 orase am ales weekendul 28-30 iunie (2 nopti de cazare in camera dubla la hotel de 3 stele). Am facut o medie dintre cel mai ieftin si cel mai scump hotel din localitate.
- imprejurimile
La fiecare criteriu am dat o nota de la 1 la 10.
Si in continuare sa vedem top 5 in ordine descrescatoare:
Locul 5 – Cluj Napoca
Orasul din inima Transilvaniei impresioneaza prin diversitatea evenimentelor si multiculturalitate. Aici au loc cele mai cunoscute festivaluri din Romania: Untold, Electric Castle, Tiff sau Jazz in the Park. Chiar daca am zis sa excludem acest criteriu, e greu de crezut ca vei putea ajunge intr-un weekend in Cluj, fara sa existe un eveniment in derulare. Din punct de vedere al atractiilor turistice majoritatea se afla in centru, asa ca te vei putea bucura de o plimbare minuntata. Cele mai importante obiective sunt: Piata Muzeului, Piata Unirii, Gradina Botanica, Cetatuia, Parcul Central, Cazinoul si Piata Avram Iancu. La acest capitol am acordat Clujului nota 8 din 10. Din punct de vedere al raportului calitate pret, Cluj pierde putin teren, deoarece turistii ridica pretul cazarii mai ales pe timpul verii. In weekendul analizat, cazarea cea mai ieftina a fost de 300 de lei, iar cea mai scumpa 850, media fiind de 575.
Din punct de vedere al imprejurimilor, cea mai importanta destinatie este Salina de la Turda. Alte obiecteive ar fi: Tarnita, Castelul Banffy de la Bontida, Cheile Turzii, Cetatea de la Liteni.
Atractii turistice: 8
Cazare: 7
Imprejurimi: 6
Total: 21
Locul 4 – Timisoara
Denumita si “Mica Viena” datorita influentelor austriece, orasul de pe Bega ocupa locul 4 in acest top. Incepand de Palatul Culturii și până la Catedrala Mitropolitană, centru orasului este superb. Tot in apropiere poti admira Piata Unirii, realizata in stil baroc fiind si cea mai veche piata din Timisoara. Pe langa aceste piete pietonale, printre alte atractii se numara: Bastionul Maria Theresia, Pacul Rozelor, Castelul Huniazilor, Biserica Millenium , Fabrica de Bere si Piata Traian.
Din punct de vedere al cazarii, cea mai ieftina camera la un hotel de 3 stele este de 280 de lei, iar cea mai scumpa 690, media fiind de 485.
Langa Timisoara se pot vizita Parcul Parcul dendrologic de la Bazoș, Poiana Marului, Cheile Nerei, parcul Buzias, Cetatea Soimos sau lacul Surduc.
Atractii turistice: 8
Cazare: 8
Imprejurimi: 6
Total: 22
Locul 3 – Sibiu
Sibiul a intrat in top pe locul 3 datorita aspectului medieval si a multitudinii de obiective turistice din acest oras. Toata partea istorica poate fi strabatuta pe jos putand admira cladiri impozante, piete largi si turnuri medieval, dar in acelasi timp te poti pierde pe stradute inguste si întortocheate. Principalele obiective turistice sunt: Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Muzeul Brukental, Piata Aurarilor, Muzeul Astra, Turnul Sfatului.
Cea mai ieftina camera pentru 2 nopti in Sibiu costa 340 de lei, iar cea mai scumpa 940, media fiind de 640 de lei.
Langa Sibiu sunt multe obiective turistice care merita vizitate: Cisnadioara, Palatul Brukenthal de la Avrig, Castelul de Lut din Valea Zanelor, Abatia Carta, Parcul natural Cindrel, cetatea Slimnic, Paltinis sau Marginimea Sibiului.
Atractii turistice: 8
Cazare: 6
Imprejurimi: 9
Total: 23
Locul 2 – Oradea
O sa incerc sa nu fiu subiectiv cand scriu despre Oradea, deoarece este orasul in care m-am nascut si in care am trait pana la plecare la facultate. In ultimii ani orasul s-a transformam in bine si de fiecare data cand ma intorc acasa raman realmente surprins de schimbarile care apar. Centrul istoric arata acum asemenea celor vazute in marile orase din Europa, marea majoritate a cladirilor fiind renovate. Oradea este si capitala Art Nouveau a Romaniei datorita numarului mare de cosntructii ce apartin acestui stil, orasul face parte actualmente din reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau alaturi de Barcelona, Bruxelles, Nancy, Viena sau Budapesta.
Dartorita arhitecturii suprinzatoare, orasul emana un aer elegant, fiind in acelasi timp si un oras plin de viata. Printre principalele atractii turistice se numara: Piata Unirii, Cetatea Oradea, Biserica cu Luna, Palatul Vulturul Negru, Complexul Episcopiei Romano-Catolice, Turnul primariei, Sinagoga Zion, Calea Republicii.
Printre principalele atractii turistice de langa Oradea se numara: Baile Felix, Pestera Ursilor, Lacul Vida, Stana de Vale, Padis, Lacul Lesu, Castelul Poiana Florilor, Peștera Ghețarul de la Focul Viu.
Cea mai ieftina cazare de 3* pentru 2 nopti in Oradea costa 280 de lei, iar cea mai scumpa 560, media fiind de 420 de lei.
Atractii turistice: 8
Cazare: 9
Imprejurimi: 7
Total: 24
Locul 1 – Brasov
Orasul de la poalele muntelui Tampa, ocupa locul 1 in acest top, datorita aspectului si arhitecturii cu influente sasesti si datorita faptului ca in acest oras este o adevarata placere sa te plimbi pe strada, avand la dispozitie la tot pasul localuri primitoare. Atractii turistice si monumente de vizitat sunt la tot pasul, incepand cu Centru Vechi, Piata Sforii unde se afla Biserica Neagra, continuand apoi cu Strada Sforii si terminand cu o priveliște minunată asupra orașului de pe varful Tampa. Alte obiective turistice care merita vizitate sunt: Bastionul Postavarilor, Casa Sfatului, Poarta Ecaterina, Turnul Alb, Sinagoga Neologa, Bastionul Graft si lista ar putea continua.
Cea mai ieftina camera costa 290 de lei pentru 2 nopti, iar cea mai scumpa cazare costa 790, media fiind de 540 de lei.
Brasovul sta bine si la atractiile turistice din judet, aici putem vizita: Castelul Peles, Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Cetatea Rupea, Biserica Fortificată din Prejmer, Canionul 7 Scări, Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, Viscri, Lacul Vidraru, Parcul Natural Bucegi, Cetatea Fagaras.
Din punct de vedere al unui turist, Brasovul este de-a dreptul fermecator datorita unui centru istoric mare si cu o multitudine de stradute pline de viata in care poti admira multe cladiri istorice reconditionate. Brasovul este cel mai vizitat oras din Romania de catre turisti si se claseaza pe primul loc si in topul meu. L-am vizitat in vara anului trecut si voi reveni oricand cu placere in acest oras.
Atractii turistice: 9
Cazare: 7.5
Imprejurimi: 9
Total: 25.5