Poate că Malta este cunoscută pentru soare și mare, dar adevăratul atu al insulei este istoria sa extraordinară și atracțiile fabuloase pe care aceasta le-a lăsat în urmă. Presărată cu temple unice din epoca de piatră, Malta a fost deținută sau râvnită de multe dintre cele mai importante puteri europene, de la fenicieni și romani, arabi și monarhi medievali, la Cavalerii de Malta și turcii otomani, puterile Axei și britanici. Fiecare și-a lăsat amprenta aici – unele foarte frumoase – oferind Maltei mai multe obiective istorice pe kilometru pătrat decât orice altă țară.
Cu o coastă glorioasă, plaje cu acces liber, o sumedenie de biserici și obiective istorice, de la stânci la castele, Malta este o adevarata comoară turistică. Această națiune în miniatură este plină de orașe mici, multe dintre ele înconjurate de ziduri bastionare impunătoare, înțesate de palate de calcar și de colțuri ascunse.
Malta este o națiune insulară din centrul Mediteranei, situată între Sicilia și Africa de Nord. Aceasta include insula principală Malta (unde se află capitala, Valletta), insula mai mică Gozo și mica insulă Comino, abia populată. De-a lungul mileniilor, poziția strategică a Maltei a făcut ca aceasta să fie o posesiune prețioasă a civilizațiilor, regatelor și puterilor regionale care căutau să controleze comerțul în Mediterana. Ca urmare, Malta are o istorie fascinantă, cu influențe ale culturilor romană, arabă, normandă, spaniolă și britanică, printre altele – vizibile mai ales în orașele sale istorice.
Malta este, de asemenea, cunoscută pentru apele care o înconjoară – Marea Mediterană din jurul Maltei și al insulelor sale asociate este limpede, adâncă și foarte populară printre scafandri și împătimiții de snorkeling.
Această mică insulă mediteraneană are o senzație seducătoare de relaxare și o frumusețe modestă, precum și o mulțime de activități (sau de locuri uimitoare în care să stai și să nu faci nimic) pentru a-ți umple zilele și a-ți impresiona urmăritorii. Fie că vă scufundați în golful Ballutta Bay din Sliema pentru o baie de după-amiază în mijlocul orașului, fie că explorați străzile vechi și înguste din Valletta și Mdina, fie că săriți de pe stânci cu localnicii în numeroasele piscine naturale ale țării, veți pleca din Malta cu dorința de mai mult.
Iar dacă sunteți pasionați de istorie sau pur și simplu vă place să vă minunați de arhitectura uimitoare, veți fi încântați. Malta a fost colonizată din nou și din nou, de fenicieni, romani, mauri, normanzi, sicilieni, spanioli, Cavalerii Sfântului Ioan, francezi și britanici înainte de a-și revendica independența în 1964 – este o istorie fascinantă, vizibilă la fiecare colț. Puteți petrece cu ușurință ore întregi rătăcind și admirând clădirile medievale și baroce ale orașului și templele preistorice.
Ce nu trebuie să ratați în Malta?
Valetta
Valletta, capitala fortificată a Maltei trebuie să fie prima oprire turistică pe care nu aveți cum să o ratați. Orașul din secolul al XVI-lea a fost construit de Cavalerii de Malta în stil baroc înalt și are un centru istoric bine conservat. Intrarea in orasul vechi se face prin City Gate, intrare moderna transformata din vechiul pod mobil, care avea ca scop protejarea populatiei.
Valletta, Orașul Fortăreață, sau “Un oraș construit de domni pentru domni”, sunt câteva dintre denumirile date capitalei Maltei, inima administrativă și comercială a insulelor.
Valletta poartă numele fondatorului său, respectatul Mare Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, Jean Parisot de la Valette. Magnificul oraș-fortăreață a crescut pe stânca aridă a peninsulei Muntele Sceberras, care se înalță abrupt din două porturi adânci, Marsamxett și Grand Harbour.
Valletta are multe titluri, toate amintind de trecutul său istoric bogat. Este orașul “modern” construit de Cavalerii Sfântului Ioan; o capodoperă a barocului; un oraș de artă europeană și un oraș din patrimoniul mondial.
Străzile laterale înguste sunt pline de mici magazine și cafenele pitorești, în timp ce pe străzile principale din Valletta se află magazine mai mari de marcă internațională de modă, muzică, bijuterii și multe altele.
Traseul cel mai frumos de urmat, înainte de a vă pierde pe străduțele cetății, porneste de la City Gate, trecând pe lângă Upper Barrakka Gardens și coborând pe partea laterală a Grand Harbour până la Fort St Elmo.
Urmând acest traseu, din grădinile suspendate Upper Barrakka o să puteți avea o panoramă spectaculoasă a Grand Harbour, Marele Port.
După ce urmați acest traseu, vă recomandăm să vă pierdeți prin orasul fortificat din interiorul zidurilor orașului. Aici nu trebuie să ratați următoarele locații: catedrala St. John, palatul The Grand Master’s Palace, casa Rocca Piccola, teatrul Manoel, Muzeul national de arheologie, Muzeul national de arta, Fortul St Elmo și Muzeul Național de Război.
Insula Gozo
Gozo este este a doua insulă ca mărime dintre cele malteze (cea mai mică fiind Comino), înscrisă încă din anul 1980 în Patrimoniul Unesco.
Cu o populație de aproximativ 34.000 de locuitori, dar cu o suprafață de 67 km², Gozo este un loc mult mai liniștit. De fapt, mulți oameni se referă la Gozo ca fiind “cum era Malta”: O zonă rurală în care timpul pare să treacă puțin mai încet decât în majoritatea celorlalte locuri.
Pentru a ajunge pe insula Gozo puteți lua feribotul care pleacă de la Ċirkewwa (în extremitatea nordică a insulei principale Malta) la intervale frecvente, cu curse care continuă chiar și pe timpul nopții.
La Ċirkewwa puteti sa ajungeti usor, mai multe rute de autobuz ajung in acest loc din principalele puncte turistice din Malta, precum Valetta, Sliema, St. Julian’s și Buġibba/Qawra/St. Paul’s Bay. Din Valleta puteti sa luați un alt feribot, fără a mai fi nevoie să vă deplasați până la Ċirkewwa.
Odată ce vă aflați la bordul feribotului, vă recomndăm să urcați pe puntea superioară pentru a vă bucura de o priveliște minunată asupra insulelor. La jumătatea distanței dintre Malta și Gozo, veți putea vedea Comino – o insulă mică, cu una dintre cele mai căutate zone de înot din arhipelag – Laguna Albastră.
Odată ce ați ajuns in Gozo, cel mai important punct turistic este Cetatea din Rabat (cunoscută și sub numele de Victoria) – un frumos oraș fortificat care a fost martor la multe momente istorice și a rezistat testului timpului în cel mai frumos mod.
Pe insulă vă recomandăm să luați autobuzele turstice Hop On Hop Off, și astfel puteți să vă opriți la toate obiectivele turistice de pe insulă. Prețul pentru o zi întregă de călătorie este de 18 euro/persoană, noi am primit o reducere și am plătit doar 15 euro/persoană, deoarece am fost în luna aprilie, în extra-sezon.
Obiectivele turistice pe care vi le recomandăm să le bifați pe insulă sunt cele mentionate pe harta de mai jos. Autobuzele turistice au opriri în toate locațiile.
Tur cu barca: Gozo, Camino, Blue Lagoon si golfurile de lângă acestea
Chiar dacă noi am vizitat Malta în luna aprilie și am avut ghinion să fie un vânt puternic, nu puteam să nu vă sugerăm o croazieră cu barca pe lângă coasta magnifică a insulelor care formeaza Malta.
Aici nu trebuie să ratați Blue Lagon, Crystal Lagon, peșterile piraților din Santa Maria și “Capul Elefanților”, o formațiune stâncoasă cu adevărat uimitoare. Dar cu siguranță traseul pus la dispoziție de diferitele companii, nu ratează aceste obiective turistice.
Popeye Village
Popeye Village este un mic sat rămas de pe vremea când era un platou de filmare al producției muzicale “Popeye” din 1980. Aici veți fi întâmpinați de Popeye și de prietenii săi celebri care vă vor distra pe parcursul zilei prin diversele lor spectacole. Vă recomandăm să petreceți o zi plină de distracție pe acest platou de filmare original și unic, în timp ce vă aflați în Malta, indiferent dacă sunteți însoțiti de copii sau nu. Prețul diferă în funcție de sezon, începând de la 15 euro/persoană până la 18 euro/persoană. Noi am plătit 15 euro și am avut inclus o carte poștală și popcorn la cinematograful din interiorul satului.
Alte activități sau locuri pe care nu trebuie să le ratați in Malta sunt:
- Dwejra – este o mică localitate de pe coasta de vest a insulei Gozo, cunoscută pentru “marea interioară” (un mic golf înconjurat de stânci înalte) și pentru că este locul unde odinioară se afla mândră Fereastra de Azur (un arc de stâncă format natural pe coastă), care din păcate s-a surpat in 2017
- Mdina – a fost capitala insulei din antichitate până în 1530. Este un oraș cu o istorie bogată, dovezile arată că au existat așezări feniciene în Mdina, cu peste 4000 de ani inainte de Hristos. Acesta a fost probabil prima așezare îmbogățită de fenicieni, la anul 700 î.d.Hr., datorită locației sale strategice pe unul dintre cele mai înalte puncte de pe insulă.
- Marsaxlokk – este un mic sat tradițional de pescuit din Regiunea de Sud-Est a Maltei. Are un port și este o atracție turistică cunoscută pentru priveliștile și istoria sa.
Câteva informații și recomandări înainte de a vizita Malta:
- Malta este puțin mai scumpă în comparație cu alte destinații din sudul Europei, de exemplu Cipru sau Grecia, prețurile fiind cu aproximativ 15-20% mai mari, mai ales la cazare.
- Noi considerăm Malta, o locație mai adecvată pentru citybreakuri de 3-4 zile în lunile de primăvară sau toamnă și nu o destinație de concediu, 7 zile fiind un pic prea mult, iar pe timpul verii, fiind foarte multă piatră, temperaturile ajung să fie insuportabile.
- Atentie dacă doriți să închiriați mașină, prețurile sunt destul de mari și cel mai important e că mașinile au volan pe partea dreapta și se circulă pe partea stângă. Vă recomndăm să folosiți autobuzele, doar să vă înarmați cu răbdare și să nu enervați dacă acestea nu sunt deloc punctuale. Prețul pentru un bilet de autobuz este de 1.5 euro în extra-sezon și 2 euro în sezon, puteti să călătoriți timp de 2h cu acesta, chiar dacă schimbați autobuzul.
- Există balcoane peste tot 🙂 Aproape fiecare stradă din Malta este mărginită de case cu balcoane închise și colorate. Efectul dă senzația că te plimbi prin Veneția epocii renascentiste.
- Acoperă-te! Având în vedere că temperaturile ajung până la 40 de grade Celsius în sezon, este înțelept să beți multă apă, să purtați pălărie și multă protecție solară. Frumoasele brize mediteraneene de pe plajă fac soarele mult mai suportabil, dar nu uitați că aceleași pagube pot fi în continuare provocate. Acest lucru ni s-a întâmplat și nouă chiar dacă am fost în luna aprilie, datorită vântului, am ajuns în doar câteva ore să fim arși pe față.
- Maltezii vorbesc engleza