Porto are farmecul unui oraș vechi, șarmant în care poți să te scufunzi realmente în cultura și tradițiile portugheze. Mult timp considerat fratele mai liniștit al Lisabonei, Porto trece acum printr-un proces de readaptare la lumea energizantă. Poate din această cauză Porto a fost ales de nenumarate publicații, drept cea mai bună destinație din Europa, deoarece aici se îmbină ideal istoria, arhitectura și cultura. Diferența pe care am simțit-o în Porto față de alte metropole europene, e că aici turiștii nu au reușit să schimbe fața orașului. Acest lucru s-a întamplat, deoarece portughezii își iubesc enorm de mult obiceiurile străvechi și nu renunță la ele. Străzile pietruite, bisericile cu faianța azulejos foarte frumoașă, prietenia oamenilor dezinteresată, îți amintesc parcă de un oraș arhaic care nu și-a uitat și nu dorește să își uite identitatea. Toată partea de nord a Portugaliei este plină de surprize plăcute, dar Porto reprezintă una dintre bijuteriile acestei zone.
Ce am vizitat în Porto?
Noi am stat 4 zile în Porto din periplul nostru de 10 zile în Portugalia și putem spune că a fost orașul care ne-a impresionat cel mai mult. Vă vom arăta care a fost traseul nostru în cele 2 zile în care ne-am propus să vizităm orașul într-o formă mai organizată 🙂 Înainte de a ajunge in Porto ne-am achiziționat Porto Card la prețul de aproximativ 25 de euro, în care am avut transportul gratuit cu orice mijloc de transport în comun și accesul gratuit la 6 muzee. Orașul se poate vizita și la pas așa cum am făcut noi, deci nu putem spune dacă s-a meritat sau nu achiziția acestui card, depinde de efortul pe care doriți să îl depuneti 🙂 Cardul include și călatoria cu metroul de la aeroport în centrul orasului.
Ziua 1
Traseul este construit pornind de la hotelul Internacional Porto, hotel pe care îl recomandăm din punct de vedere al prețului și al locației, fiind efectiv central și aproape de toate interesele turistice. Pretul pe noapte cu mic dejun a fost de 58 de euro.
Traseul ziua 1: Hotel Internacional-> Libraria Lello e Irmao, Tower of Clerics, Chapel of Souls, Majestic Cafe, Luis I Bridge, Porto Cathedral, Rua des Flores, Cais de Ribeira, Jardim de Morro
Pe lângă Libraria Lello doar am trecut în prima zi, deoarece era o zi de duminică și coada era extrem de mare, dar am revenit și am vizitat-o a doua zi. Această librărie este considerată una dintre cele mai frumoase din lume și cea care a inspirat-o pe autoarea JK Rowling să scrie seria de cărți Harry Potter. Prețul de intrare este de 5 euro/persoană, punctul de atracție principal al librăriei este scara roșie din mijlocul acesteia, chiar și unele secvențe din filmele Harry Potter fiind filmate aici. În librărie am observat și unele cărți ale lui Mircea Cărtărescu, un autor de exceptie, probabil mai apreciat în străinătate decât la noi.
De la librărie am mers către turnul clericilor (Tower of Clerics), un reper arhitectural, clasificat ca și monument național înca din 1910. Turnul face parte din Biserica clericilor, care a fost contruită în secolul al 18-lea. Proiectul includea și un al doilea turn, dar acesta nu a mai fost construit. În acea vreme turnul era cea mai înaltă clădire din Portugalia, având o înălțime de 75 de metri, iar urcarea se face pe o scară în spirală cu 240 de trepte. Costul pentru vizitare și pentru urcarea în turn este de 5 euro/ persoană.
După vizitarea turnului, am mers la biserica Chapel of Souls, o biserică mică, dar care este considerată una dintre cele mai vechi din Europa. O sa vă facă placere să parcurgeți pe jos drumul până acolo, deoarece se află chiar în mijlocul unei străzi comeriale, numită Rua de Santa Catarina. Capela a fost contruită la începutul secolului al 18-lea, iar exteriorul a fost acoperit în 1929 cu plăci ceramice albastre și albe, reprezentând momente din viața Sfântului Francisc și a Sfintei Ecaterina.
Pe strada principală cu multe magazine (Rua de Santa Catarina) o să întâlniți cea mai frumoasă cafenea din Porto, Cafe Majestic, care reprezintă o atracție turistică și se află în top 10 cele mai frumoase cafenele din lume. Această cafenea a avut inițial numele de Elite, deoarece pe vremuri reprezenta punctul de întâlnire al elitei orașului: artiști, scriitori, politicieni. Cafeneaua a fost redecorată, iar în 1994 a fost redeschisă și acum readuce famercului anilor 1920 “la belle epoque” în orașul Porto.
Continuând pe strada pietonala am ajus în punctul de observare al vestitului pod Luis I. (Luis I Bridge Viewpoint).
Podul Luis I a fost realizat între anii 1881-1888 și traversează fluviul Douro conectând orașul Porto de orașul Vila Nova de Gaia. Acesta a înlocuit podul vechi, Maria a II-a. Podul a fost construit sub supravegherea inginerului francez Theophile, unul dintre discipolii lui Gustave Eiffel. Luis I a fost cel de-al 32-lea rege al Portugaliei și a condus țara între 1861-1889, în timpul realizării acestui pod care îi poartă numele.
Podul se vede excepțional pe timp de seara și poate fi observat și când faceți o plimbare pe malul fluviului Douro, în zona de promenadă.
Periplul nostru din prima zi a continuat spre catedrala Se din Porto sau Porto Cathedral. Aici este un punct de reper istoric, deoarece este locul unde s-a născut de fapt orașul Porto. Catedrala este situată în cartierul Morro da Se, cel mai vechi cartier din Porto, fiind cea mai autentica zonă a orasului. Catedrala a fost construită de episcopul Hugh, un nobil francez venit în Porto chiar înainte de independența Portugaliei și care a condus orașul între 1113 si 1133. Catedrala a fost reconstruită și renovată de numeroase ori și din acestă cauză se poate vedea un amestec de stiluri arhitecturale, de la templul baroc, fațada și naosul în stil romantic, până la capela în stilul gotic. În piața în care este situată catedrala, o să puteți observa și o coloana în mijloc, aici era locul unde erau spânzurați în trecut criminalii din Porto.
Am continuat apoi către strada Rua das Flores. Aici în trecut se aflau cele mai scumpe magazine din oraș. Astăzi pe această stradă întâlnim cafenele, magazine de suveniruri și diferite buticuri de modă, strada fiind pietonală și plină de muzicieni și artiști de stradă. Clădirile de pe această stradă au aparținut aristocraților și comercianților bogați din Porto.
După ce am admirat aceste superbe case, ne-am întreptat spre Ribeira, unul dintre cele mai populare cartiere din Porto și una dintre cele mai autentice părți ale orașului, situat chiar în inima orașului vechi. Ribeira în portugheză înseamnă râu, deci cartierul este în apropierea râului Douro. Fațadele clădirilor din acest cartier sunt colorate și minunat decorate, iar aici puteți să vă plimbati de-alungului râului și să vă opriți la una dintre terase. Râul și podul se văd foarte frumos din gradina Jardind do Palacio de Cristal pe care am vizitat-o în următoarea zi. Această parte a orasului este foarte animată pe timp de noapte și este locul ideal unde vă puteți petrece seara în Porto.
Călatoria noastră din prima zi trebuia să continue până la Jardim do Morro, dar din păcate am fost puțin obosiți și am trecut doar podul Luis I până în orasul Vila Nova de Gaia, de unde am admirat Porto și cartierul Ribeira, așa cum puteți să vedeți în imaginea de mai sus.
În prima zi am mancat foarte bine și la preț decent la Pregar Porto. Ne-a plăcut atât de mult, încât ne-am întors și a doua zi. 🙂
Aceasta a fost prima noastra zi în Porto și în Portugalia. Ne-am plimbat foarte mult pe jos și am admirat orașul la pas. Dacă v-a placut, vă așteptăm să citiți și ce am facut în a 2-a zi, plus celelalte aventuri din cele 10 zile petrecute de noi în Portugalia.