Transalpina este cel mai înalt drum din țara noastră, care face lagătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș, din județul Alba. Denumirea de “Drumul Regelui” i-a fost atribuită datorită faptului că a fost construit în timpul regelui Carol al II-lea și deschis în 1938, ulterior reconsolidat în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de către trupele germane, care au avut nevoie de un drum în scopuri militare.
Există precizări chiar și mai vechi despre acest drum. Unele surse spun că drumul a fost construit la începutul secolului al II-lea, de către romani, în timpul campaniei de cucerire a cetății Sarmisegetuza și au folosit acest drum pentru a transporta la Roma aurul extras din zona Transilvaniei de astăzi.
Transalpina a rămas inaccesibil până în 2009 când au reînceput lucrările și transformarea acestui drum într-unul spectaculos care face legătura dintre Oltenia și Transilvania. În 2012 Transalpina a fost deschis in totalitate circulației.
Este de reținut că acest drum nu este deschis tot timpul anului, datorita condițiilor meteorologice. Data de închidere și redeschidere a porțiunii dintre Rânca și Obârșia Lotrului diferă de la an an, în functie de vreme. Dacă doriți să vă bucurați de Transalpina și să admirați acest drum în toată spendoarea, cel mai indicat ar fi să mergeti spre sfârșitul verii sau toamna, când frunzele își schimbă culoarea și o să puteți admira un decor incredibil cu tone de nuanțe diferite.
Noi am început intinerariul de la Cluj și am ajuns pe Transalpina dinspre Sebeș. Este de mentionat că drumul are o lungime de 148 de km, iar cel mai înalt punct de afla în Pasul Urdele, 2145 m. Vă recomandăm să vă cazați în localitatea Rânca, aceasta fiind o localitate turistica foarte frumoasă care este căutată și în perioada iernii, aici aflându-se nu mai puțin de 6 pârtii de ski.
Dacă nu doriți să vă opriți peste noapte, va trebui să vă planificați aproximativ 4-5 ore pentru parcurgerea traseului și admirarea priveliștilor, fie că porniți dinstre localitatea Novaci spre Sebeș sau invers.
Cea mai impresionantă zonă este cea între Obârsia Lotrului si Novaci, o porțiune de aproximativ 50 de km, în care o să admirați privesliști care vă vor taia răsuflarea. O altă atracție în această zona sunt măgărușii, care sunt foarte prietenoși și vin la toți turiștii care le oferă hrană.
Dacă porniți dinspre Sebes, primul popas îl puteți face la Barajul Lacului Oașa, unde există și câteva căsuțe de unde puteti achiziționa suveniruri sau diferite produse alimenare. Noi am gustat vestitele plăcinte pe lespede 😊
Alte obiective turistice pe care le puteți vizita dacă sunteți pe Transalpina sunt: Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Peșterea Muierilor, Cheile Oltețului, Valea Frumoasei, Crucea lui Ursache, Lacul si barajul de la Oasa, Lacul Galcescu.
Excursia noastră pe Transfăgărășan s-a întins de sâmbătă dimineața până duminică seara. Ne-am cazat la Rânca, la Altitude Guest House Ranca, pensiune pe care o recomandăm. Oamenii de acolo sunt foarte de treabă, singura parte negativă este drumul de acces, ultimii 200 de m.
Sâmbăta ne-am bucurat de peisajele și de aerul curat de pe Transalpina, iar următoarea zi am vizitat mănăstirea Polovragi, operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu, mănăstirea Lainici și ne-am întors spre Cluj prin Defileul Jiuliu și Țara Hațegului. Ultima oprire a fost lângă Simeria (localitatea Banpotoc) la Gardini di Zoe, proprietatea unui italian îndrăgostit de grădinarit. Acesta a reușit să recreeze atmosfera oferită de gradinile Toscane din Italia, fiind locul ideal pentru o plimbare pentru iubitorii de natura și grădinărit.
Acesta a fost unul dintre weekendurile în care am vizitat frumusețile țării 🙂 .