Praga, denumit si “Orasul de aur” sau “Parisul estului” este una dintre destinatiile cele mai populare din Europa, datorita aspectului medieval foarte bine conservat, arhitecturii diversificate si atmosferei autentice si romantice, care a inspirat numerosi pictori, muzicieni sau poeti.
Am revizitat Praga la inceputul lunii mai si am ramas la fel de impresionat de aceast oras ca si prima data. Praga are ceva aparte fata de alte orase, pur si simplu iti da un sentiment de reintoarcere in timp, in epoca de aur a Europei.
Traseul spre Praga
Am pornit din Oradea in jurul orei 12 la amiaza si am ajus in Praga in aproximativ 8 ore si jumatate pe traseul Oradea-Budapesta-Gyor-Bratislava-Praga, un traseu de aproximativ 800 de km. De recomandat sa folositi aplicatia Waze, deoarece la intoarcere am ales alta ruta propusa de aplicatie, datorita aglomeratiei. In apropiere de Budapesta sa nu ratati intrarea pe autostrada M0 care este centura de ocolire a capitalei Ungariei. Pana la granita dintre Slovacia si Cehia drumul a fost excelent, apoi au urmat multe lucrari si o austrada din placi de beton cu foarte multe zone in reparatii, unde limita de viteza era de 80 de km/h. In toate tarile pe care le parcurgeti va trebuiti sa va cumparati vignete imediat dupa granite. Preturile acestora sunt: 56 de lei in Ungaria, 10 euro in Slovacia si 17 euro in Cehia. In Cehia in mod normal vigneta este 310 CZK (57 de lei), dar datorita faptului ca nu se putea plati cu cardul si neavand la noi coroane cehesti am fost nevoiti sa platim 17 euro ( 80 de lei).
Cazarea in Praga
Este recomandat sa va hotarati din timp pentru perioada cand doriti sa vizititati Praga, deoarece cazare este destul de scumpa si e nevoie de o rezervare din timp pentru a prinde preturi bune. Aici puteti sa folositi celebrele siteuri Booking si Airbnb. Recomand sa va cazati cat mai aproape de centru pentru a putea sta prin oras pana mai tarziu. Chiar daca preturile sunt mai ridicate, gasiti oferte bune daca va faceti rezervarea din timp.
Parcarea in Praga
Atentie mare sa va uitati daca unitatea de cazare are si parcare, mai ales daca va doriti sa stati mai aproape de centru si daca aceasta este contracost. Costul pentru o zi de parcare in Praga, in cazul in care va trebui sa parcati pe strada este de aproximativ 20 de euro/zi. Parcarea in centru este insa destul de dificila, deoarece exista multe zone doar pentru riverani, iar daca parcati aici aveti sanse mari sa va fie blocate rotile sau chiar ridicata masina. In Praga exista 2 zone marcate pentru parcare, cea albastra pentru riverani si cea alba intrerupta unde aveti voie sa parcati doar 2 ore sau 6 ore in functie de zona. Cel mai bine e sa verificati pe panourile aferente. Noi am lasat masina langa apartamentul in care eram cazati, doar in ultima seara, de la 8 seara la 8 dimineata si am platit aproximativ 12 euro. Va recomand urmatoarul loc de parcare daca stati mai multe zile si daca nu e departe de zona in care sunteti cazati: Nonstop Parking Praha (Adresa: Vinohradská 2517/212a). Aici am platit 8 euro/zi, dar daca aveam coroane era in jur de 6 euro/zi. Nu se poate plati cu cardul.
Transportul in Praga
Va recomand ca principalul mijloc de transport prin Praga sa fie mersul pe jos :), deoarece orasul este excelent pentru plimbari. Noi am luat doar de 2 ori tramvaiul, deoarece am lasat masina intr-o parcare mai la marginea orasului. Pentru transportul in comun va puteti instala aplicatia PID Litacka unde biletele incep de la 12 coroane (2,2 lei) pentru o calatorie de 15 minute in 2 zone pana la abonamente de o zi 110 coroane (20 de lei) sau 3 zile 310 coroane ( 57 de lei). Praga e impanzita si de trotinete electrice pe care le puteti lua de pe strada si le puteti lasa oriunde. Eu am experimentat plimbarea cu trotineta si mi-a placut. Pretul depinde de ziua saptamanii si de perioada zilei. Aici am fost neinspirat si m-am plimbat in 1 mai, cand era sarbatoare si probabil pretul era mai mare. Am facut 2 curse, una de 500 de metri si una de 800 de metri si am achitat 51 de coroane ( 9,5 lei), respectiv 61 de coroane (11,2 lei).
De mancat in Praga
In primul rand incepem cu berea :), cea mai buna bere din Europa. Daca vizitati Praga in preajma sarbatorilor de Paste aveti chiar sansa sa beti bere verde. Preturile pe care le-am platit pentru licoarea din hamei variaza in functie de locatie, de la 35 la 80 coroane (6,50/15 lei).
Daca doriti sa mancati bine, va recomand sa va indepartati putin de zona pietonala, deoarece preturile aici sunt destul de piperate si portiile destul de mici. De cele mai multe ori, am ales sa consultam sugestiile de pe Tripadvisor si am platit in jur de 100 lei pentru 2 persoane la Bistro Monk (mic dejun) (https://bistromonk.cz/) pentru 2 portii de oua Benedict, o apa minerala si o cafea Flat White.
De recomandat in schimb este localul Café Na hlas (http://www.cafenahlas.cz/) unde am macat mult mai bine si am achitat 62 de lei (farmer`s yogurt, two scrambled eggs, flat white, homemade lemonade).
Seara va recomand sa alegeti puburile unde pe langa ca o sa mancati bine, o sa si beti o bere foarte buna. Ca si recomandare este pubul Pardubicka Pivnice (Adresa: Jenonymova 5571/3 Praha 3) unde am achitat in total 4 persoane 903 coroane (167 de lei). Fiecare am avut un fel principal de mancare cu garnitura, 2 beri mari si 2 mici.
Tot la localuri de recomandat intra si Waldštejnská hospoda (https://www.restauracewaldstejnskahospoda.cz/). Aici am mancat de 97 de lei 2 persoane (Burger cu cartofi prajiti, Rata cu varza rosie si 2 beri). Localul il gasiti imediat ce coborati de la castel.
Tot in Praga nu trebuie sa ratati Kurtos cu inghetata, pe care il gasiti la tot pasul. Pretul incepe de la 120 de coroane (22 de lei), dar este foarte gustos.
De vizitat in Praga
In Praga sunt foarte multe obiective de vizitat, depinde foarte mult doar de cat timp aveti la dispozitie. Deoarece nu am intrat in muzee, am parcurs majoritatea obiectivelor in prima zi, cand am facut pe jos cam 20 de km. Traseul urmat de noi a fost urmatorul: Muzeul national din Praga -> Piata Sf. Venceslau, Turnul Pulberariei din Praga, Municipal House, Piata centrala cu ceasul astronomic, Podul Charles, Zidul lui John Lennon, Piata Hradcany, Cetatea din Praga, Palatul Lobkowiczky, Golden Lane, Turnul Petrin.
Ceasul astronomic din piata centrala este foarte frumos si din aceasta cauza este atractia principala din Praga. Acesta a fost construit in 1410 de Nicolae de kadau ( caruia i se mai spunea maestrul Hanus) si legenda spune ca fauritorului acestei minunate comori i-au fost scosi ochii pentru a nu mai putea realiza niciodata ceva asemanator.
In a doua zi am vizitat Dancing House si Vysehrad.
De retinut:
- Curs: 100 CZK = 18,5 RON 1 EUR = 25,7 CZK
- Verificati daca aveti parcare la cazare, in caz contrar luati in calcul un cost de 20 de euro/zi pentru parcare
- Parcarea pe zona marcata cu albastru este doar pentru riverani, deci nu parcati sub nici o forma aici
- Vizitati Golden Lane dupa ora 18, deoarece atunci este gratis, pana la ora 18 va trebui sa achitati 11 euro de persoana.
- NU retrageti niciodata bani de la ATM-urile pe care le vedeti pe strada, deoarece au comision foarte mare. La 1000 de coroane, comisionul era de 100 de coroane. Folositi bancomatele bancilor.
- Folositi cardul Revolut de fiecare data cand aveti ocazia, deoarece conversia este foarte buna. Daca nu ai inca un card Revolut poti sa iti faci unul gratuit de aici: https://revolut.com/r/horia8wq