În articolul anterior v-am prezentat ce am vizitat în prima zi în Porto (vezi aici Partea 1) . Acum a venit rândul celei de-a doua zile. Dimineața și seara am fost plecați în zonele mai depărtate de centru, iar in timpul zilei ne-am consumat energia prin centru.

Acesta a fost planul de atac pentru a doua zi în Porto:

Porto ziua 2

Din nou punctul de plecare a fost Hotel Internacional din Porto, locul unde am fost cazați.

Traseul din ziua 2: Hotel Internacional-> Casa da Musica -> Jardins do Palacio de Cristal->Igreja do Como-> Igreja dos Clerigos -> Liberdade Square -> Palacio da Bolsa -> Igreja de Santa Clara -> Ribeira

Seara am mers în zona de plajă și promenadă, la Matosinhos.

Prima destinație a zilei a fost Casa da Musica la care am mers cu autobuzul din zona centrală. Această sala de concerte a fost inaugurată în 2005 și e prima clădire din Portugalia menită încă de la realizarea ei să fie dedicată exclusiv muzicii. Clădirea arată mult mai frumos noaptea când este luminată.

 

După ce am admirat clădirea futurista, am mers la grădinile  Jardins do Palacio de Cristal, după părerea noastră cel mai frumos loc de unde puteți să admirați orasul Porto.

De aici am continuat până la catedrala Igreja do Carmo și Igreja dos Carmelitas, două biserici din Porto. Cele două sunt separate de o casă foarte îngustă de doar 1 metru lățime care a fost locuită până în anii 1980 (casa Escondida sau Casa ascunsă în traducere). Conform legendei, această casă a fost construită pentru ca cele doua biserici să nu aiba un zid comun și pentru a preveni orice relații între călugărițele de la Igreja dos Carmelitas și călugării de la Igreja do Carmo. În această casă au avut loc întâlniri secrete în timpul invaziei franceze a Portugaliei de catre Napoleon și a asediului orașului Porto din 1832-1833.

Traseul nostru a continuat pe jos până la Piața Libertății (Praca da Liberdade). Piața a fost la sfârșitul secolului al 18-lea, începutul secolului al 19-lea un important centru politic, economic și social, deoarece în apropiere erau podul Luis și gara principală Sao Bento. În 1866 s-a inaugurat în piață un monument dedicat regelui Petru al IV-lea, un monah strâns legat de orașul Porto. El este reprezentat călare și cu Constituția în mână, deoarece a luptat să o protejeze în timpul Războaielor liberale.

Așa cum vă spuneam, foarte aproape de această piață se află și gara Sao Bento. Aceasta este situată în centrul istoric al orașului și a fost declarată ca sit al Patromoniului Mondial Unesco. În interior se pot admira picturi murale care reprezintă momente din istoria țării sau scene rurale din diferite regiuni ale Portugaliei. Gara a fost construită pe locul mănăstirii Sao Bento de Ave Maria care a fost demolată în 1892.

Tot în apropiere de centrul istoric, am văzut și Palatul Bursei.  Palatul a fost construit în secolul al XIX-lea de Asociația Comercială a orașului în stil neoclasic. Acesta este situat în Piața Infante D. Henrique din centrul istoric al Porto, desemnat Patrimoniul Mondial de UNESCO.

De aici am mers mai departe la Igreja de Santa Clara, dar apoi ne-am dat seama că trecusem pe lângă ea și în ziua anterioară. Deja poate ați observat că în Porto sunt foarte multe biserici. Santa Clara este un templu catolic, iar în interior se afla cele mai bune exemple de artă a sculpturii în lemn aurit în stil baroc ioanin.

Am continuat să ne plimbam încă o dată prin cartierul Ribeira. Deoarece am parcurs acest traseu din a 2-a zi destul de repede, am hotarât ca seara să mergem să vedem plajele de lângă orașul Porto, mai exact cele din localitatea Matosinhos. Porto Card era valabil și pentru această zona și am zis să profităm de acest lucru, dacă în prima zi nu am folosit deloc mijloacele de transport în comun.

Matosinhos este locul în care locuitorii din Porto merg să se relaxeze și de multe ori să ia masa, deoarece în trecut aici a fost sursa de pește și fructe de mare a orașului, iar multitudinea de restaurante au ramas din respectiva perioadă. Această zonă este căutată și pentru relaxare și de împătimiții de surf, valurile fiind propice pentru practicarea acestui sport. La Matoshinos se află și cea mai mare plajă de nisip din zona Porto. Aici vă puteți bucura de o plimbare de seară  și ulterior puteți să luați cina și să vedeti un apus de soare.

 

Acestea au fost activitățile și atracțiile de care ne-am bucurat în cea de-a doua zi în Porto (vezi Ziua 1). Urmează să vă prezentăm ce am făcut și în celelalte zile în Portugalia și mai ales ce alte localităti ne-au încântat, cel putin două vor avea un articol special dedicat. Și aici scoatem din discuție Porto și Lisabona 🙂 .