In acest weekend am fost la Sibiu, intr-un fel city-break cultural 🙂 pentru a viziona spectacolul Faust. Textul lui Goethe in care personajul principal face un pact cu diavolul a fost pus in scena de catre actorii Teatrului National “Radu Stanca” intr-un mod care te lasa efectiv fara cuvinte. Pe parcursul celor 2 ore traiesti cu adevarat o experienta despre cunoastere, durere si iubire. Decorul a fost peste asteptari, chiar daca piesa se joaca intr-o hala industriala,  iar costumele provocatoare iti dau uneori stari de neliniste sau frică, la toate acestea adaugandu-se fondul sonor asigurat de o formatie rock. Opera lui Goethe te duce cu gandul la intreaga existanta umana si mai ales la drama neajunsului pe care ajungem fiecare dintre noi sa o traim. Aceasta drama este traita si de Faust care se va lupta sa-si salveze viata in lupta sa cu Mefistofel care incearca prin orice mijloace sa-i corupe sufletul.

Piesa de teatru in regia lui Silviu Purcarete se joaca la Sibiu cu casa inchisa inca din 2007,  fiind atât de populara si cunoscuta, incat oameni din toate colturile tarii vin sa o vada sau sa o revada. Am auzit oameni care au vazut aceasta piesa si de 4 ori. Pentru mine a fost prima data, dar cu siguranta nu ultima data.

Unde am fost cazati in Sibiu?

Surprinzator sau nu preturile la cazare in Sibiu in weekendul cu 1 iunie erau foarte accesibile. Am fost cazati doar noaptea de sambata spre duminica, la aproximativ 200 de metri de Piata mica sau Podul minciunilor. Mai exact intr-un apartament denumit 1751 Unter der Lugenbrucke, iar costul pe noapte a fost de aproximativ 130 de lei, apartamentul fiind cochet si perfect mai ales datorita locatiei.

Atmosfera din Sibiu

In ultimii ani am observat din pacate ca atmosfera din Sibiu nu mai este atat de boema cum era in perioada in care orasul a fost capitala culturala si in anii care au urmat. In plus curatenia a lasat putin de dorit, dar poate pentru ca in weekend a fost si un mare cros, desi aceasta nu ar trebui sa fie o scuza intr-un oras in care am asteptari ca oamenii sa aiba un grad de civilizatie ridicat. Am luat la pas centru orasului de 2 ori si din pacate am fost de fiecare data am fost intampinat de cersetarori care nu dau deloc bine atmosferei acestui oras.

Cel mai rau imi pare ca nu am reusit sa vizitez imprejurimile orasului, deoarece satele sasesti din aceasta zona au cu adevarat un farmec aparte.

Una peste alta a fost o experienta frumoasa si va indemn si pe voi sa vizitati Sibiul si daca puteti ajunge si cand se joaca opera Faust, va asigur ca nu o sa regretati.

Cultura generala:

Deoarece imi place ca acest site sa va dea uneori si cateva repere de cultura generala as vrea sa ramaneti cu 3 idei in urma citirii articolului:

    • Opera Faust a fost scrisa de Johann Wolfgang von Goethe si prezinta pactul lui Faust cu diavolul Mefistofel care incearca sa sa il ispiteasca pentru a-si vinde sufletul
    • Faust s-a jucat prima data la Sibiu in septembrie 2007, in anul in care Sibiul a fost capitala culturala europeana.
    • In piesa de teatru Faust de la Sibiu in regia lui Silviu Purcărete joaca peste 120 de actori.

Drepturi de autor imagine: Paul Baila (http://www.tnrs.ro/spectacole/faust)

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.