Pana sa ajungem sa o descoperim, nu credeam ca Franta se intinde si dincolo de Parisul cu Valea Loarei, ghetarul de pe Mont-Blanc, Mont Saint-Michel cu Saint-Malo, Marsilia cu Chateau d’If, vestita insula a lui Edmond Dantes, caci desigur am citit Monte Cristo 😊 Guerande cu ale sale bazinele de sare de mare, palatul de la Versailles sau Chamonix unde o zi de ski costa cat un sejur in Poiana Brasov. Chiar pe tarmul normand, catre Marea Manecii nu foarte departe de celebrul Deauville, se gaseste ceea ce a fost candva un sat pescaresc, care s-a transformat mai apoi in leaganul impresionismului, izvor de inspiratie si loc de reculegere, pentru sute şi mii de pictori, de la MonetCourbet şi Boudin încoace: Honfleur – cu stradutele lui inguste, casele stramte acoperite cu ardezie şi micile buticuri pline de farmec local.

Locul care ne-a impresionat cel mai mult a fost Vechiul Bazin, Le Vieux Bassin, un mic port astazi impanzit  de restaurante cu specific pescaresc, care a servit drept inspiraţie multor generaţii de pictori apartinand Şcolii Honfleur, Monet, Courbet, Cals, Dubourg, Boudin, Bazille, Corot, Sisley și Jongkind.

Honfleur are o populație de 8.500 de locuitori si are peste trei milioane de vizitatori pe an, fiind de departe al treilea cel mai popular loc preferat de turisti din Franța !

Aici am facut primul popas, la una din multele terase, am cautat un loc la soare de unde puteam admira atat trecatorii cat si ambarcatiunile din port. Ne-am comandat scoici Saint-Jacques si cate un pahar de vin recomandat de chelner (in Franta am mers intotdeauna pe recomandarile localnicilor, because they speak wine&food better than all of us 😊) si nu se pleaca din Normandia fara sa incerci o specialitate regională, cidru și clătite, de la Le Cidrerie, ascuns pe o alee de lângă Place Hamelin.

Fiecare colt de strada sau turn de biserica, oraselul cu case de lemn, fatade  gri-ardezie, portul din toate unghiurile sale pareau deja familiare din picturile si pozele arhicunoscute.

Must See List in Honfleur, Marvel at Saint Catherine’s church, catedrala din secolul XV si cea mai veche biserica din lemn din Franta, si Old Town Honfleur cu stradute inguste, pietruite, galerii de arta , buticuri si magazine de artizanat (eu am fost fascinata de bijuteriile pictate manual din Honfleur)

 

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.